petek, 27. februar 2015

Zig Ziglar: Dvorjenje po poroki

Dvorjenje po poroki (Zig Ziglar) - ta model raztura, res  (ne nisem poročena al pa kej podobnega, ampak knjiga je polna resnic, zabavnih vstavkov, citatov, modrosti, izkušenj, zgodb iz njunega zakona in življenja, nasvetov... če jih samo nekaj navedem:

Bog je ustvaril žensko iz moškega telesa s točno določenim namenom. Nič ni vzel iz njegove glave, da ga nebi nadvladala, niti iz njegovih nog, da je nebi poteptal, tembeč jo je ustvaril iz njegovega rebra, izpod zaščitniške pozicije njegove roke, da lahko po cesti življenja hodita drug ob drugem. (neznan avtor)

Mnogi ne vedo, da prvih sedemindvajset let najinega zakona svoji ženi nisem omogočal prave finančne neodvisnosti. To sicer ne pomeni, da sva bila v hudi stiski z denarjem, sva pa bila v mnogih finančno zelo tveganih situacijah... vse dokler nisem tako obubožal, da sem si moral poiskati službo. V vseh tistih letih moja Rdečelaska ni niti enkrat potarnala: »Če bi imela več denarja, bi lahko...« Vedno je poudarjala: »Saj bo bolje, dragi moj; jutri bo vse drugače.« Ljube dame, ne morete si predstavljati, koliko mi je takrat pomenilo to, da sem imel ob sebi nekoga, ki mi stoji ob strani in navija zame vsak dan in misli name prav vsako noč. (Zig Ziglar)

»Vsaka žena si želi moža, ki jo posluša, razume, zaupa vase, ima stabilno službo, je zanesljiv, ima vizijo, je vztrajen, skromen in si prizadeva za boljši zakon.« (dr. Richard Furman)

»Hočem pa, da veste tole: vsakemu moškemu je glava Kristus, glava ženske je moški, glava Kristusa pa Bog.« (1 Kor 11,3)
Ne poznam nikogar, ki je hrati poročen in srečen in ni 100 odstotno zvest svojemu partnerju. (Zig Ziglar)


Le pogumni znajo odpuščati. Slabiči nikoli. To ni v njihovi naravi. (Robert Muller)

Molitev:
»Bog, usmili se nas, da bomo z vedrino sprejeli stvari, ki jih ni možno spremeniti, pogum, da bomo spremenili stvari, ki jih lahko spremenimo in modrost, da jih bomo znali razlikovati.« (Reinhold Neibuhr)

Trije nasveti, ki bodo prispevali k uspešnemu zakonu:
1) Vsak dan glasno molite
2) Vsak dan berite Sveto pismo
3) Redno zahajajte v cerkev
(Zig Ziglar)

Ljubezen je kot pečen indijski krompir (razlaga v knjigi) 

Vsa ta leta, ko potujem in predavam, opažam, da je moja žena danes lepša kot je bila na sam poročni dan. Povedano po resnici, so to mojo opazko sprejeli zelo čudno, tudi meni samemu ni bilo vseeno, ko sem jo izrekel. Kot vsi moji vrstniki, nase gledam kot na realnega in izkušenega moža. Pa vendar je izjava, da je »zrela babica pri svojih šestdesetih letih lepša, kot je bila na svoj poročni dan, ko jih je imela osemnajst, zelo drzna... Spoznanje se mi je razkrilo v letu 1986, ko sem se udeležil skupinskega izleta v Izrael... Zdelo se mi je, da je v tistem trenutku Bog spregovoril z mano. To je bilo zame nekaj izjemnjega, dotlej sem imel podobno izkušnjo sedem ali osemkrat. Z Bogom se pogovarjam vsak dan preko Svetega pisma, tod tistega nedeljskega jutra je osvatlil mi je osvetlil moje misli in mi pojasnil, zakaj se mi zdi žena lepša, kot takrat na najin poročni dan. Pojasnil mi je, kot lahko pojasni le ljubeči oče, da jo lahko tokrat gledam skozi Njegove oči, vsi pa vemo, da On vidi vse nas v popolni luči. To je bilo izjemno doživetje! Vse mi je bilo kristalno jasno. Ljubezen, prava ljubezen je čudovita izkušnja. Vredna truda, čakanja in molitve. (Zig Ziglar)





4 komentarji:

  1. Zelo lep zapis-pa sem poročena ;)
    Toliko resnic, vsi jih bolj ali manj poznamo, a včasih jih v vsakdanu "težko"živimo...

    Vse dobro :)

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala Alenka za vaše besede :)

    jaz mislim, da smo tu zato, da se veselimo, ko nam uspe in da se še malo potrudimo, ko nam ne ;) Da se veselimo vsega, kar nam je dano in da vedno znova vidimo, da je bilo vredno (prizadevanj in molitve) !

    Naj Jezus obilno blagoslavlja vajih zakon!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam z napisanim.
      Zdi se mi prav, da vsem, ki se na zakon šele pripravljajo/te, ali pa se odločajo za drugo pot, priznamo, da oblaki (pa ne glede na stan) pridejo, da so del življenja, a da je kljub vsemu vredno vztrajati, da nismo sami, da smo z zakramentom povabili v dvojino Tretjega....

      p.s.:lepo te je brati....

      Izbriši
    2. tako resnično ste napisali, da se vidi, da je direkt iz življenja :)

      p.s. hvala za spodbudo :)

      Izbriši